Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kuvanveistäjä ja karjanhoitaja - Miina Äkkijyrkkä

 

Miina Äkkijyrkkä tunnetaan parhaiten omapäisenä ja tulisieluisena taiteilijana sekä kyyttökarjan puolestapuhujana. Maailmalla Äkkijyrkkä on arvostettu kuvataiteilija, jonka töitä on nähty sekä Marimekon kankaina että suurkaupunkien gallerioissa ja ympäristöissä veistoksina.

 

Äkkijyrkän teoksista huomaa läheisen suhteen karjaan; maalausten ja veistosten anatomia on virheetön, mutta silti karjat ovat persoonallisia ja tekijän tunnistaa helposti. Äkkijyrkän töitä löytyy Asemalta, ja vanhin niistä on jopa viidenkymmenen vuoden takaa, mutta viivan jälki on pysynyt melko samana.

 

"Minulle lehmät ovat koti, perhe ja parisuhde, kun muille ne ovat vain nautakarjaa. Syntyyhän siitä virhearvio puolin ja toisin."

 

Äkkijyrkkä on tehnyt perinteisten piirrosten ja maalausten lisäksi myös reliefejä, pronssiveistoksia sekä massiivisia peltiveistoksia. Mukaan mahtuu myös moninaista performanssitaidetta ja laulamista. Miinasta on tehty useita kirjoja, jotka kertovat hänen kirjavasta elämästään, taiteensa luomisesta sekä ajatuksistaan.


Miina esiintymässä asemalla heinäkuussa 2019Miina esiintymässä asemalla heinäkuussa 2019